Στεφανιαίες Παρακάμψεις (Bypass)

Μεγάλο ποσοστό των ασθενών μας υποβάλλονται σε αμιγείς στεφανιαίες παρακάμψεις, συμπεριλαμβανομένων και των επανεπεμβάσεων.

Κάθε φορά επιλέγεται η «φιλικότερη» μέθοδος για κάθε ασθενή, με σκοπό την αποφυγή συστηματικών επιπλοκών, την προσφορά των καλύτερων ποιοτικά αναστομώσεων και την ολική επαναιμάτωση.

Χρησιμοποιούνται όλων των ειδών τα μοσχεύματα:

 • Αριστερή μαστική αρτηρία
 • Δεξιά μαστική αρτηρία
 • Αριστερή κερκιδική αρτηρία
 • Γαστροεπιπλοϊκή αρτηρία
 • Φλεβικά μοσχεύματα

Εφαρμόζονται όλοι οι τρόποι στεφανιαίας παράκαμψης:

 • Με εξωσωματική κυκλοφορία (On pump)
 • Χωρίς εξωσωματική κυκλοφορία (Off pump)
 • Με εξωσωματική κυκλοφορία, πάλλουσα καρδιά (On pump, beating heart)

Βαλβίδες

Σημαντικό ποσοστό των επεμβάσεων που πραγματοποιούνται στο τμήμα μας, αφορούν επεμβάσεις βαλβίδων, απλές:

 • Αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας (AVR)
 • Αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας (MVR)
 • Πλαστική μιτροειδούς βαλβίδας (MVRepair)
 • Πλαστική τριγλώχινας βαλβίδας (TVRepair)

Επίσης, αφορούν επεμβάσεις βαλβίδων συνδυασμένες με άλλες επεμβάσεις:

 • Βαλβίδα (AVR,MVR,TVR) + Στεφανιαία παράκαμψη (Bypass)
 • Βαλβίδα (AVR,MVR,TVR) + Αντικατάσταση ανευρύσματος ανιούσης αορτής (ΑΑΑ)

Το ποσοστό των περιστατικών που δεν ανήκουν στις απλές εγχειρήσεις βαλβίδων, αυξάνεται τα τελευταία χρόνια διεθνώς και η ίδια τάση διαφαίνεται και στα χειρουργεία του τμήματός μας.

Έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αποφυγή του συνδρόμου PPM (Patient-Prosthesis Mismatch) μετά από αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας, για αυτό και χρησιμοποιούμε χειρουργικές πρακτικές όπως διευρύνσεις αορτικού δακτυλίου και χρήση αστήρικτων βαλβίδων. Η πλαστική της μιτροειδούς βαλβίδας, είναι ένας τομέας ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για το τμήμα μας και αποτελεί μεγάλο ποσοστό των χειρουργημένων ανεπαρκειών, εκφυλιστικής και ισχαιμικής αιτιολογίας.

Επανεπεμβάσεις

Το τμήμα μας επιδεικνύει μεγάλο ποσοστό επιτυχίας και στις επανεπεμβάσεις (Redo), τις οποίες μπορεί κανείς εύκολα να χαρακτηρίσει ως τις πλέον απαιτητικές καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, τόσο ως προς την τεχνική όσο και ως προς το επίπεδο ετοιμότητας – οργάνωσης του τμήματος και του νοσοκομείου.

Χειρουργική Ανακατασκευή της Αριστερής κοιλίας – Surgical Ventricular Restoration (SVR)

Επεμβάσεις στον καρδιακό μυ (muscle surgery) γίνονται σε περιορισμένο αριθμό καρδιοχειρουργικών κέντρων στη χώρα μας αλλά και διεθνώς.
Οι ασθενείς με ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια είναι ασθενείς με ιστορικό σοβαρών εμφραγμάτων του μυοκαρδίου , με αλλαγές στο σχήμα , μέγεθος και λειτουργικότητα της καρδιάς. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις οι ασθενείς αυτοί μπορούν να ωφεληθούν από επεμβάσεις ανακατασκευής της αριστερής κοιλίας συνδυασμένες με στεφανιαία παράκαμψη. Το προεγχειρητικό μας πρωτόκολλο περιλαμβάνει ενδελεχή έλεγχο βιωσιμότητας, μετρήσεις των καρδιακών όγκων με μαγνητική τομογραφία και έλεγχο της μιτροειδούς βαλβίδας.
Η εμπειρία μας στον τομέα αυτό, παρουσιάστηκε στο Μεσογειακό Συνέδριο Καρδιολογίας / Καρδιοχειρουργικής στην Κροατία το 2007 και αφορούσε σύγκριση γεωμετρικών τεχνικών (Dor/Menicanti) και μη γεωμετρικών τεχνικών (Mickleborough/ Ευθεία συρραφή).

Χειρουργική θωρακικής Αορτής

Είμαστε  υπερήφανοι γιατί το τμήμα μας είναι απ’ τα ελάχιστα τμήματα στον Ελλαδικό χώρο με εκτεταμένη εμπειρία σε χειρουργικές τεχνικές που αφορούν όλα τα τμήματα της θωρακικής αορτής (αορτική ρίζα, ανευρύσματα τόξου, κατιούσης αορτής – θωρακοκοιλιακά).

Η χειρουργική της θωρακικής αορτής αποτελεί υποειδικότητα της καρδιοχειρουργικής. Έχει αποδειχθεί ότι η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού περιστατικών σε ένα εξειδικευμένο κέντρο βελτιώνει τα αποτελέσματα. Αναγνωρίζοντας αυτήν την ανάγκη, τα πλέον πρωτοποριακά καρδιοχειρουργικά νοσοκομεία σε όλον τον κόσμο αναπτύσσουν κέντρα χειρουργικής θωρακικής αορτής.

Ο καρδιοχειρουργός θα κάνει τη διάγνωση, θα επιλέξει τη θεραπεία και θα παρακολουθεί τους ασθενείς μετεγχειρητικά, με τη βοήθεια ειδικευμένων ιατρών άλλων ειδικοτήτων, όπως καρδιοαναισθησιολόγων, εντατικολόγων, αγγειοχειρουργών, επεμβατικών ακτινολόγων και καρδιολόγων. Μαζί αποτελούν την Ομάδα Αορτής (Aortic Team), η οποία με τη βοήθεια των πλέον σύγχρονων διαγνωστικών μεθόδων παρέχει όλες τις σύγχρονες θεραπείες για την πάθηση της αορτής.

Οι παθήσεις της θωρακικής αορτής και οι υψηλές ομάδες κινδύνου

Η θωρακική αορτή είναι το μεγαλύτερο αγγείο του σώματος και μεταφέρει οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά προς όλα τα όργανα. Οι συχνότερες παθήσεις της είναι το ανεύρυσμα, ο διαχωρισμός, η ρήξη και η στένωση. Οι παθήσεις αυτές είναι συχνότερες στους άνδρες, ηλικίας 60-80 ετών, τους υπερτασικούς, τους διαβητικούς και τους καπνιστές. Προσβάλλονται, επιπλέον, άτομα μικρότερων ηλικιών, με κληρονομικό ιστορικό αορτικών ανευρυσμάτων, άτομα πάσχοντα από νοσήματα του συνδετικού ιστού (Marfan, Ehlers-Danlos, κ.λπ.) καθώς και άτομα με μία παραλλαγή της αορτικής βαλβίδας, τη δίπτυχη.

Τα συμπτώματα

Τα ανευρύσματα, συχνά, είναι ασυμπτωματικά, μπορεί να φτάνουν σε μεγάλο μέγεθος και να ανακαλύπτονται μετά από τυχαία εξέταση. Σπανιότερα, μπορεί να αισθανθεί ο ασθενής ήπιο πόνο στο στήθος ή την πλάτη, δύσπνοια, βήχα που επιμένει ή «βραχνάδα» στη φωνή. Στην περίπτωση του διαχωρισμού της αορτής, το κύριο σύμπτωμα είναι ο ισχυρότατος πόνος στο στήθος ή την πλάτη (όπως είναι μία μαχαιριά), ενώ, συχνά, υπάρχουν δύσπνοια, ταχυκαρδία, δυσκολία στην ομιλία, απώλεια όρασης ή και παράλυσης των άκρων. Αν διαγνωστεί ανεύρυσμα, πρέπει να ζητηθεί συμβουλή από ειδικό, ακόμη και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα. Αν υπάρχουν, θα πρέπει να γίνει άμεση εξέταση στο νοσοκομείο.

Η διάγνωση και η αντιμετώπιση

Πέραν της απλής ακτινογραφίας και του triplex καρδιάς, οι κυριότερες διαγνωστικές μέθοδοι είναι η αξονική τομογραφία του θώρακα (CT scan), η αξονική αγγειογραφία θωρακικής αορτής, που μας δίνει επιπλέον πληροφορίες, και η μαγνητική αγγειογραφία (MRA).
Στις περιπτώσεις των αορτικών ανευρυσμάτων, έχουν καθοριστεί διαστάσεις πέραν των οποίων απαιτείται χειρουργική παρέμβαση. Όταν οι διαστάσεις της αορτής είναι μικρότερες από αυτές, συνιστάται η εξάμηνη παρακολούθηση. Στην περίπτωση ενός οξέος αορτικού συνδρόμου (δηλαδή ρήξης ή αορτικού διαχωρισμού), η θεραπεία είναι, συνήθως, η επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση.

Τα είδη των επεμβάσεων

Οι επεμβάσεις εξαρτώνται από τη θέση της βλάβης, την έκτασή της, το είδος της βλάβης καθώς και από το επείγον ή μη της αντιμετώπισης. Τα σημαντικότερα είδη είναι:

– Η αντικατάσταση της ανιούσας αορτής με ευθύ συνθετικό κυλινδρικό μόσχευμα.

– Η αντικατάσταση της ανιούσας αορτής μαζί με την αορτική βαλβίδα (εγχείριση Bentall).

– Η αντικατάσταση του αορτικού τόξου και των κλάδων του.

– Υβριδικές τεχνικές που περιλαμβάνουν επέμβαση σε συνδυασμό με ενδοαγγειακή τοποθέτηση stents σε ένα ή περισσότερα στάδια.

– Αμιγώς ενδοαγγειακές τεχνικές με τοποθέτηση stent.

Η ζωή μετά το χειρουργείο

– Η ποιότητα ζωής αποκαθίσταται, χωρίς τον κίνδυνο μελλοντικών επιπλοκών.

– Διά βίου ιατρική παρακολούθηση.

– Λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

– Σωματική δραστηριότητα και άθληση (πεζοπορία, τρέξιμο, ομαδικά αθλήματα), με εξαίρεση εκείνες που αυξάνουν την πίεση (άρση βάρων)

– Κανονική Σεξουαλική ζωή.

Πώς προλαμβάνεται η εμφάνιση της νόσου;

Για την πρόληψη της εμφάνισης ή της επιβράδυνσης της εξέλιξης της νόσου, συνιστάται η υιοθέτηση υγιών συνηθειών:

– Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

– Διακοπή καπνίσματος.

– Διατήρηση ενός ιδανικού σωματικού βάρους.

– Κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και άφθονου νερού.

– Κατανάλωση τροφών, πλούσιων σε φυτικές ίνες και φτωχών σε αλάτι.

– Περιορισμός καθημερινού στρες.

– Καθημερινή άθληση.

– Ενημέρωση ιατρού, σε περίπτωση οικογενειακού ιστορικού.