Δελτίο Τύπου

Συνέδριο καρδιοχειρουργικής-καρδιολογίας με διεθνή συμμετοχή.
Θέμα : Ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια και χειρουργική αναδιαμόρφωση της καρδιάς.

Γνωρίζουμε σήμερα ότι τα δύο τρίτα των περιπτώσεων Καρδιακής Ανεπάρκειας οφείλονται στην Στεφανιαία Νόσο. Παρά τις μεγάλες προόδους της καρδιολογίας τα τελευταία χρόνια (όπως νέα φάρμακα, ενδοαγγειακοί νάρθηκες κ.α.), η καρδιακή ανεπάρκεια είναι η μόνη εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου που αυξάνεται σε συχνότητα.

Ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα της ιατρικής είναι πως, σε έναν ασθενή, μερικά χρόνια μετά από ένα «μικρό» και καλά ανεκτό έμφραγμα του μυοκαρδίου, η καρδιά του μεγαλώνει, πέφτει η λειτουργικότητά της και ο ασθενής εμφανίζει συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας (δύσπνοια, οιδήματα στα πόδια κ.α). Η κατάσταση αυτή είναι πολύ σοβαρή αφού, παρά την έντονη φαρμακευτική αγωγή, στα πέντε (5) χρόνια επιβιώνει το 50 % των ασθενών.

Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί μεγάλη σημασία στις αλλαγές του μεγέθους και του σχήματος της καρδιάς που συμβαίνουν στην καρδιακή ανεπάρκεια. Η ανεπαρκούσα καρδιά, ανεξάρτητα από τον λόγο για τον οποίο «φουσκώνει», πέρνει το σχήμα μιας μπάλλας του μπάσκετ, ενώ το αρχικό της σχήμα είναι σαν την μπάλλα του αμερικάνικου φούτμπολ (δηλαδή σαν πεπόνι).

Η θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας τελευταίου σταδίου, είναι η καρδιακή μεταμόσχευση. Η έλλειψη όμως μοσχευμάτων, οι απαιτούμενες υποδομές και οι περιορισμοί στην εφαρμογή της καρδιακής μεταμόσχευσης, οδήγησαν στην αύξηση του ενδιαφέροντος για άλλες χειρουργικές μεθόδους.

Πολλοί ασθενείς που βρίσκονταν σε λίστες μεταμόσχευσης ωφελήθηκαν κάνοντας μόνο by pass. Στους περισσότερους όμως δεν φθάνει μόνο το μπαιπάς, αλλά χρειάζεται και εγχείρηση στον καρδιακό μυ ή/και στις καρδιακές βαλβίδες, με σκοπό να μειωθεί ο όγκος της καρδιάς και να επανέλθει η καρδιά, όσο γίνεται, προς το φυσιολογικό σχήμα της. Αυτό γιατί γνωρίζουμε ότι δουλεύει καλύτερα όταν είναι μικρότερη και σαν πυραμίδα, παρά μεγαλύτερη και σαν σφαίρα.

Οι επεμβάσεις που επιτυγχάνουν αλλαγή στο σχήμα και στον όγκο της καρδιάς, ονομάζονται χειρουργική αναδιαμόρφωση, ανάπλαση ή αποκατάσταση της καρδιάς.

Ο τομέας αυτός της καρδιοχειρουργικής μαζί με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και την δημιουργία εμφυτεύσιμων μηχανημάτων, που θα βοηθούν και θα ξεκουράζουν την καρδιά, ίσως να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον της καρδιοχειρουργικής τις προσεχείς δεκαετίες.

Παράλληλα η καρδιολογία προχωράει με καινούργια φάρμακα, χρησιμοποιώντας ειδικούς βηματοδότες ή εμφυτεύοντας κύτταρα στις νεκρές περιοχές της καρδιάς με σκοπό να τους ξαναδώσει «ζωή».

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια, από πλευράς καρδιολογίας και καρδιοχειρουργικής, θα αποτελέσουν το αντικείμενο επιστημονικής ημερίδας, στις 4/12/2004 στην Αθήνα (Αίγλη-Ζαππείου) στην οποία θα συμμετέχουν κορυφαίοι επιστήμονες απο την Ευρώπη και την Αμερική.

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής
Ματθαίος Σ. Παναγιώτου MD, FETCS
Καρδιοχειρουργός